Biebmissie // Claim je MediaMasters bits!

Het BiebMissie-Mysterie?

Het BiebMissie-Mysterie is een speelse activiteit waarbij kinderen in de bibliotheek op zoek gaan naar antwoorden op vragen die hen naar een geheim codewoord leiden. Hebben ze de code gekraakt? Dan verdienen de kinderen met deze code 200 extra bits (punten) voor hun klas!

Het BiebMissie-Mysterie hoort bij de serious game over mediawijsheid MediaMasters 2024. Duizenden kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 gaan aan de slag in de week van 7 tot en met 15 november. Ze leren hoe ze gezond met een scherm om kunnen gaan. Wie wordt de meest mediawijze klas van 2024?

Naast de landelijke game zijn er extra missies waarmee kinderen extra bits kunnen verdienen voor hun klas. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om de kinderen te begeleiden bij het BiebMissie-Mysterie. 

Voor wie is deze missie?

Deze missies zijn geschikt voor kinderen uit groep 5 tot en met 8, met een leeftijd van 8 tot 12 jaar. Ze sluiten aan bij de inhoud van MediaMasters. Net zoals in MediaMasters zijn de missies opgedeeld in een opdracht voor groep 5 en 6 en een opdracht voor groep 7 en 8. Er is hierbij rekening gehouden met het verschil in leesniveau. De codes die gekraakt moeten worden, zijn gekoppeld aan de MediaMasters-klassennaam. Met beide missies kunnen alle groepen per klas 200 bits verdienen. Beide missies duren tussen de 15 en 30 minuten om uit te voeren.

Stappenplan om de code te kraken

Stap 1: Download de flyer

Kinderen starten door op de flyer te klikken die bij de webpagina hoort (BiebMissie groep 5 en 6 of BiebMissie groep 7 en 8). In de flyer vinden ze de opdrachten voor hun boekenzoektocht en het mysterie van de code. Zorg dat de kinderen gemakkelijk toegang hebben tot de flyer, bijvoorbeeld via een computer in de bibliotheek, of print deze alvast voor hen uit.

Stap 2: Lees de opdracht

Moedig de kinderen aan om de instructies op de flyer aandachtig door te lezen. Het helpt als ouders, docenten of bibliotheekmedewerkers de opdracht eventueel samen met de kinderen doornemen om ervoor te zorgen dat alles duidelijk is.

Stap 3: Ga naar de (online) bibliotheek

De kinderen moeten naar een bibliotheek in de buurt gaan om de missie te voltooien. Als volwassene kun je kinderen helpen bij het vinden van de juiste boeken en hen wegwijs maken in de bibliotheek. Leer hen ook hoe ze zelfstandig boeken kunnen zoeken en raadplegen.

Stap 4: Beantwoord de vragen

Beide flyers bevatten vragen die gekoppeld zijn aan een boek. De boeken staan in de boekenkast of liggen op een displaytafel. Ook zijn een aantal boeken online via OnlineBibliotheek.nl te vinden. Zodra de kinderen de boeken hebben gevonden, beantwoorden ze vragen over de inhoud. De antwoorden zijn te vinden in de tekst of in de illustraties. Vul vervolgens de juiste antwoorden in op de flyer.

Stap 5: Kraak het codewoord

Nadat de kinderen de vragen hebben beantwoord, verschijnen er letters in de ingekleurde vakjes. Zet deze letters achter elkaar om de code te vormen. Zodra ze het codewoord hebben gekraakt, kunnen ze één keer per klas 200 extra bits claimen.

Stap 6: Claim die bits!

De extra bits worden meestal binnen 24 uur toegevoegd aan het klassentotaal. Jullie zien het vanzelf als de bits toegevoegd zijn op mediamasters-extra.nl of via je leraar bij het speloverzicht in Mijn MediaMasters.

Waarom aan de slag met MediaMasters?

Op BiebMissie de leesmediaconsulent!

Deze Biebmissie is onderdeel van het ‘basispakket mediawijsheid’. Met dit basispakket kunnen leesmediaconsulenten en specialisten digitale geletterdheid in de bieb de rol van de bibliotheek verstevigen wat betreft mediawijsheid voor schoolgaande jeugd. Dit basispakket kan worden aangevuld met lokaal aanbod. Het pakket is niet alleen tijdens de Week van de Mediawijsheid beschikbaar, maar het hele jaar door.

Mediabewuste informatievaardigheden

In de bibliotheek ga je aan de slag met mediabewuste informatievaardigheden. Met goede, bewuste informatievaardigheden word je weerbaarder tegen desinformatie, misinformatie en bijvoorbeeld nepnieuws. 

Je weet welke informatie waarvoor dient. Én je weet hoe je jouw zoekvraag beantwoord krijgt.

Informatievaardigheden is jouw vermogen om te kunnen zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie, zowel offline als online.

Digitale geletterdheid

Je bent digitaal geletterd als je kritische mediavaardigheden hebt ontwikkeld waardoor je bewuste keuzes kunt maken in een wereld vol offline en online media.”


Digitale geletterdheid is als een pakketje vaardigheden die je helpen om goed te kunnen omgaan met computers, smartphones, internet en andere digitale technologie. Het betekent dat je weet hoe je ze kunt gebruiken, begrijpt wat je op het internet vindt en hoe je veilig en slim online kunt zijn.

Voor bibliotheekmedewerkers betekent dit dat je mensen kan helpen om de informatie en bronnen te vinden die ze nodig hebben en hen kunnen leren hoe ze digitale tools kunnen gebruiken om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Het gaat erom mensen in staat te stellen om in de moderne wereld succesvol te zijn door gebruik te maken van digitale hulpmiddelen en informatie.

Titellijst // Thema: 'digitale balans'

Vul een mediawijze boekenkast in je bibliotheek met boeken over 'digitale balans'

Bij elke titel vind je gespreksstarters over mediaopvoeding.
Deze vragen kun je stellen aan ouders, opvoeders of aan kinderen in de klas of bibliotheek.

In gesprek in de bibliotheek

Op BiebMissie de leesmediaconsulent!

Na het afronden van de zelfstandige opdrachten (15 minuten) kan jij als leesmediaconsulent met de verdiepingsvragen het gesprek starten. We adviseren om samen met de leerlingen afspraken te maken over gezond mediagebruik.

Wat moet je weten?

De activiteit duurt 30 minuten en kan plaatsvinden in de klas of in de (school)bibliotheek. Alle boeken zijn te vinden in de catalogus van de bibliotheek, en ‘Het geheim van de wifi’ en ‘#groep8’ zijn ook online beschikbaar via OnlineBibliotheek.nl. De leesmediaconsulent bedenkt enkele gespreksstarters over gezond mediagebruik, zowel voor zichzelf als voor de leerlingen.

Gespreksstarters

Bewustmaker 1: Wat vinden jullie van mensen die met een smartphone in hun handen lopen, fietsen of praten?

Bewustmaker 2: Hoeveel tijd vind jij gezond om online te zijn? Wat doe jij het liefste offline? Hoe voel jij je dan?

Bewustmaker 3: Hoe kun jij voorkomen dat je een swipe-duim, muis-arm of game-bochel krijgt?

Daarnaast kun je als leesmediaconsulent een van de boeken kiezen om uit voor te lezen. Of laat je leerlingen stemmen op één van de boeken!

Toneellezen in de bibliotheek

Interactieve opdracht in de klas

De leerlingen gaan bij deze opdracht toneellezen. Om de beurt wordt hardop een stukje tekst voorgelezen, waarbij iedereen zich inleeft in hun eigen rol. Zo brengen de leerlingen gezamenlijk het verhaal tot leven.

Wat moet je weten?

De activiteit duurt ongeveer 50 minuten en vindt plaats op school. Wil je het boek lenen? Klik dan hier om het te reserveren. Als je het liever online wilt lezen, kun je de PDF op aanvraag krijgen. Het is ook leuk om je in te leven in het verhaal door verkleedkleren en attributen te gebruiken!

Gespreksstarters

Bewustmaker 1: Zoom in op pagina 82 en 83. Ga samen het gesprek aan over een gezonde houding online.

Bewustmaker 2: Kunnen de leerlingen uitleggen wat een app-nek, swipe-duim, muisarm of gamebochel is Laat ze dit uitbeelden/voordoen.

Bewustmaker 3: Herkennen ze het bij henzelf? Heeft iemand er al last van? Of kennen ze iemand die lichamelijk last krijgt van te veel achter een scherm zitten/liggen/staan?

Bewustmaker 4: Vinden jullie het normaal dat mensen met een smartphone in hun handen lopen, fietsen of praten?

Heb je vragen of ondersteuning nodig?

Heb je vragen over het BiebMissie-Mysterie of heb je hulp nodig bij de activiteit?
Neem gerust contact op via het e-mailadres: vragen@biebmissie.nl.
We schieten je zo snel mogelijk te hulp!

Scroll to Top